• Fonksiyonel Tıp

    Otoimmün Hastalık

  • Türkiye’de Artan Bir Sağlık Sorunu

    Türkiye'de otoimmün hastalıklarla yaşayan kişi sayısının kesin olarak bilinmese de genel tahminlere göre 1-2 milyon kişi otoimmün hastalıklarla mücadele ediyor. %80'i kadınlardan oluşan otoimmün hastaları, her yıl yaklaşık %7 oranda artış gösteriyor.

    Otoimmün Hastalık Nedir?

    Sağlıklı bir bağışıklık sistemi, bizi hastalıklardan korur, ancak otoimmün hastalıklarda, bağışıklık sistemi vücudun kendi dokularını yabancı olarak algılar ve onlara saldırır. Bu durum, vücudun kendi askerlerini yanlış bir hedefe yönlendirmesi gibi düşünülebilir, bu da sağlıklı hücrelerin zarar görmesine yol açar. Otoimmün hastalıkların 80'den fazla türü vardır. Bu hastalıklar kronik olup, yaşam kalitesini ciddi şekilde düşürebilir ve bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilirler.
  • Yaygın otoimmün hastalıklar şunlardır:

    ● Romatoid Artrit ● İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD) ● Tiroid bozuklukları (örneğin, Hashimoto Tiroiditi ve Graves Hastalığı) ● Raynaud Hastalığı ● Crohn Hastalığı ● Sistemik Lupus Eritematozus (Lupus) ● Sedef Hastalığı (Psoriasis) ● Multipl Skleroz (MS) ● Tip 1 Diyabet ● Çölyak Hastalığ
  • Otoimmün Hastalık Belirtileri

    ● Aşırı yorgunluk ● Uyku düzensizlikleri ● Ağrıyan veya sertleşen kaslar ve/veya eklemler ● Kas zayıflığı ● Kol ve bacaklarda uyuşma veya karıncalanma ● Konsantrasyon güçlüğü ● Kilo artışı ● Isı dengesizlikleri (sıcak veya soğuk hissetme) ● Sindirim sorunları (şişkinlik, karın ağrısı, ishal veya kabızlık) ● Cilt problemleri (döküntüler ve kaşıntılı cilt)
  • Otoimmün Hastalıkların Nedeni Nedir?

  • Genetik

    Genetik yatkınlık, otoimmün bir hastalığa yakalanma riskinizi artırabilir. Ancak, aile geçmişinizde otoimmün hastalık bulunması, sizin de mutlaka aynı hastalığa yakalanacağınız anlamına gelmez. Genetik faktörler risk oluştururken, hastalığın kesin olarak gelişmesini belirlemez.

    Çevresel Faktörler (Epigenetik)

    Çevresel stres faktörleri otoimmün hastalıkları tetikleyebilir. Örneğin, küflü bir ortamda yaşamak, kimyasal dumanlara maruz kalmak, belirli meslekler, sigara içmek, hava kirliliği ve sağlıksız beslenme gibi faktörler hastalığın gelişiminde etkili olabilir.

    Kişisel Sağlık

    Aşırı kilolu olmak veya yüksek stresli bir yaşam tarzı sürdürmek gibi faktörler, otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasında önemli rol oynayabilir. Bu faktörler vücutta iltihaplanmaya yol açarak bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
  • Neden Flex Sağlık?

    Flex Sağlık'ta farklı bir yaklaşım benimsiyoruz. Geleneksel tıbbın semptomları hafifletmeye odaklanmasının ötesine geçerek, rahatsızlığın kaynağı olan bağışıklık sistemine odaklanıyoruz. Amacımız, sizi sağlığınızı yeniden kontrol altına alabileceğiniz ve hayatınızın keyfini çıkarabileceğiniz bir noktaya getirmektir.

     

    Tedavi seçeneklerimiz arasında şunlar yer alabilir:

     

    • Yaşam tarzı değişiklikleri: Stres faktörlerini azaltmak ve savaş ya da kaç tepkisini normal seviyelere döndürmek için sizinle birlikte çalışıyoruz. Adrenal bezlerin fonksiyonunu optimize ederek kortizol üretimini dengelemeyi amaçlıyoruz.

     

    • Beslenme: Beslenmenin iltihaplanma üzerinde büyük bir etkisi olduğunun bilincindeyiz ve bu nedenle, besin seçimlerinizi optimize ederek bağışıklık sisteminizi desteklemeye çalışıyoruz.

     

    Her hastaya özel, kişisel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış bir tedavi planı sunuyoruz. Deneyimlerimize göre, tedaviye ne kadar erken ve yoğun başlanırsa, sonuçlar o kadar başarılı olmaktadır.

X